Hiperconectivitatea online – pro si contra

Postat de la 23 Ian 2013 în Știri | 0 comentarii

Internetul poate avea un impact major asupra modului in care oamenii isi percep propria identitate, dar si relatia cu lumea inconjuratoare. Un raport publicat in Marea Britanie demonstreaza ca retelele sociale si jocurile online au un efect tot mai mare asupra identitatii personale a internautilor.

Raportul publicat de autoritatile britanice arata ca influenta internetului asupra identitatii personale poate fi benefica, dar poate duce si la excludere sociala.

1. Impactul retelelor sociale asupra realitatii

Retelele sociale si accesul la informatii in timp real direct de pe telefon vor modifica puternic societatea in urmatorii 10 ani, potrivit autorului studiului, prof. Sir John Beddington.

Prin retelele sociale ca Facebook si Twitter, utilizatorii pot forma mult mai usor grupuri de interes spontane, de la un flash mob pana la grupari care pot opera schimbari importante in viata politica. Exemplul cel mai clar il ofera miscarile sociale din Primavara Araba, care au dus la inlaturarea a numeroase guverne in Orientul Mijlociu.

facebook-testing-new-timeline-format-with-single-c

2. Profilul de gaming online si identitatea personala

Alaturi de retelele sociale, profilul de gaming online are un impact mare asupra conceptului de comunitate si asupra integrarii sociale.

Elementele traditionale pe care oamenii isi bazeaza identitatea, de la religie pana la grupul etnic, varsta sau domeniul profesional, au un impact tot mai mic asupra identitatii personale in epoca hiperconectivitatii online.

Cum modifica internetul identitatea personala

3. Hiperconectivitatea si viitorul identitatii umane

Comunicarea online tot mai frecventa cu necunoscuti permite stabilirea unei identitati online neafectate de preconceptii, care se reflecta puternic asupra identitatii personale.

Numarul utilizatorilor de internet care sunt membri activi ai unei retele sociale este in crestere, lucru care grabeste tranzitia catre hiperconectivitatea online.

Cea mai importanta consecinta pentru viitorul identitatii umane va fi disparitia limitelor traditionale intre viata personala si viata profesionala. Pericolul cel mai evident este insa usurarea incercarilor de furt de identitate, care vor fi accesibile oricarui amator atunci cand datele disponibile online in mod public sunt mai mult decat suficiente pentru astfel de actiuni ilegale.

Cum modifica internetul identitatea personala

Sursa: hit.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *