Google propune o alternativa la parole

Postat de la 22 Ian 2013 în Știri | 0 comentarii

Google propune ceea ce compania sustine ca va fi o metoda de autentificare online mai sigura.
Google logo transparent
Industria de securitate a recunoscut de mult timp faptul ca parolele devin din ce in ce mai nesigure si mai dificil de utilizat, pe masura ce acestea sunt tot mai complexe si mai greu de amintit.
In 2012, expertii in domeniul securitatii din cadrul UKFast au avertizat ca un instrument pentru hackeri, capabil sa sparga noua miliarde de parole pe secunda era disponibil pentru pretul de doar 400 de lire sterline.
In lumina acestei probleme, doi experti de securitate din cadrul Google propun utilizarea unui singur dispozitiv pentru a confirma identitatea utilizatorului.
Eric Grosse, vicepresedinte pentru securitate in cadrul Google si inginerul Mayank Upadhyay au experimentat un card USB minuscul, denumit YubiKey, care implementeaza criptografia extrem de securizata „one-time-pad” pentru conectarea la serviciile Google. Acestia spera ca tehnologia sa devina wireless si sa se integreze cu dispozitivele pe care  utilizatorii deja le detin, cum ar fi telefoane mobile sau bijuterii, pentru a functiona pe toate conturile online ale acestora, a informat Wired.
Potrivit articolului Wired, Grosse si Upadhyay au dezvoltat un protocol independent Google, care nu necesita software special pentru autentificarea unui dispozitiv de securitate. Protocolul include chiar si masuri de prevenire a urmaririi utilizatorilor de catre site-urile web prin intermediul dispozitivelor de securitate, utilizatorii trebuind doar sa acceseze un browser care suporta protocolul.
Incercarile anterioare de introducere a alternativelor pentru parole au esuat datorita necesitatii ca toate serviciile web sa adopte acelasi standard, insa analistii sustin ca Google ar putea sa reuseasca acest lucru. „Altii au incercat abordari similare, insa nu au avut succes in lumea consumer”, au declarat Grosse si Upadhyay. „Desi recunoastem ca initiativa noastra va ramane, deocamdata, speculativa, pana cand vom fi dovedit acceptare la scara larga, suntem dornici sa o testam pe alte site-uri”, au concluzionat acestia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *