AMD prezinta Richland desktop

Postat de la 28 Ian 2013 în Știri | 0 comentarii

In urma cu aproape doi ani, in 2011 AMD introducea primele procesoare Fusion cu grafica integrata in lumea desktop sub forma familiei Llano, la un proces tehnologic de 32 nm. Acestea foloseau arhitecturi invechite (K10.5 si VLIW5), insa deschideau drumul pentru acest gen de procesoare si eliminau nevoia unei placi video in low end.

Un an mai tarziu, in 2012, Llano era inlocuit de Trinity, care in ciuda arhitecturii noi (K11.5 Piledriver si VLIW4) nu reusea sa ofere cresteri spectaculoase de performanta, mai ales pe partea de CPU. Si asta posibil din cauza aceluias proces tehnologic de 32 nm SOI. Totusi puterea grafica a asigurat vanzarea acestor procesoare.

Dar in 2013 Trinity va lasa locul lui Richland, realizat din pacate tot pe 32 nm SOI. Ramane de vazut cat de mult ne vor convinge aceste procesoare, avand in vedere ca pe partea de CPU vom vedea aceeasi arhitectura Piledriver, si doar frecvente ceva mai mari.

AMD a lucrat insa la GPU, unde s-a trecut la GCN (Graphics Core Next), si la controller-ul de memorie, care acum stie DDR3 pana la 2133 MHz. Sa speram ca nu vom avea cresteri pe partea de consum electric, cum s-a observat la trecerea de la Llano la Trinity.

Pentru inceput se pregatesc de lansarea din sfertul al doilea al acestui an sase modele de procesoare, dupa cum se vede in tabelul de mai jos:
AMD Fusion Richland desktop AMD prezinta Richland desktop
Cum Richland este un Trinity imbunatatit, si nu un produs complet nou, se va potrivi pe actualele placi de baza skFM2 dupa un simplu update de bios. Totusi AMD va schimba si chipset-urile, oferind mai multe port-uri SATA 600. Noii reprezemtamti sunt A88X, A78 si A68.

Sursa: arenait.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *